Ce este și ce nu este coachingul
- Coachingul nu este consiliere psihologică sau psihoterapeutică. Nu face parte din activitățile de training sau mentoring. Dar este necesar oricui dorește să îți găsească drumul, să își definească scopul în viață, oricărui individ care are aspirații înalte în ceea ce privește performanțele și excelența individuală.
- Coachingul este un mod elegant de a obține conștientizarea anumitor dezechilibre apărute în viață.
- Coachingul este o invitație la transformare și dezvoltare personală.
- Coachingul accesează, de fapt, resursele fiecărui individ și prin strategii bine implementate îl ajută să își atingă obiectivele!
By the way, coachingul este arta influențării secolului 21. E bine de știut!
Despre coaching și cui îi este necesar
Coachingul a evoluat ca metoda de dezvoltare a potențialului uman. S-a dezvoltat, de la apariția lui, acum aproximativ 25 de ani, în multiple ramuri. S-ar putea spune că această profesie a fost definită de Timothy Gallwey în cartea sa ”Jocul interior în tenis” (The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance).
Coach-ul este mai mult decât un antrenor. Este antrenorul care face antrenamentele pe două planuri. Primul e jocul exterior în care jucăm cu adversarul care ne pune opreliști pe care trebuie să le depașim. Celălalt joc este cel interior în care adversarul este eul invizibil și sabotorul principal.
Ramuri ale coaching-ului
Există ramura de life coaching care se adresează fiecăruia din noi, în parte, dezvoltând abilitățile de relaționare, de comunicare eficientă, de autocunoaștere și autocontrol. Aici poate fi încadrat și coachingul relațiilor sau coachingul pentru câștigarea încrederii in sine.
Există ramura de business coaching care dezvoltă antreprenorul și viziunea sa despre afaceri și se adresează creșterii performanțelor și abilităților de comunicare sau manageriale. Coachingul în acest domeniu este cel mai ofertant ca și gama de acțiuni. Vorbim aici de coachingul echipei, coachingul de carieră, coachingul de performanță și leadership coaching.
NLP coaching se refera la dezvoltarea programării neuro-lingvistice iar coachingul spiritual are și el deschiderea lui către cei care își caută menirea spirituală. Despre sport, nu aducem vorba. Acolo s-a născut coachingul.