Este minunat să atingi acea stare de bine, acea stare în care situația ta financiară îți permite să alegi liber ceea ce este în acord deplin cu valorile tale și, în consecință, te împlinește profund.
Vreau să împărtășesc acum câteva principii pe care le urmez în viața mea și pe care le consider fundament al programului de wellbeing financiar pe care l-am construit. Sunt principia care, de ce nu, ar putea să te facă să îndrăgești banii și să ai o perspectivă pozitivă asupra abundenței și prosperității financiare).
Primul principiu: Să fii bogat nu este singura calea spre fericire
Banii sunt importanți. Întrebați-i pe cei cărora le lipsesc!
Banii sunt foarte importanți până la atingerea nivelului la care nevoile de bază ale unei persoane sunt acoperite (mâncare, adăpost, siguranță).
Până la acest nivel efortul de a-i produce și gestiona se simt foarte pregnant. După acest nivel, acumularea poate avea în orice moment efecte adverse. Pentru că dorințele mari vin în general la pachet cu stres și burnout.
Da, este adevărat, un venit mult mai mare, spre exemplu, îți deschide ușile spre o sănătate mai bună, alimentație potrivită, spre o muncă fără presiune și mult mai împlinitoare, pentru timp liber sau timp petrecut alături de cei pe care îi iubești.
Desigur, subiectul banilor naște multe polemici, iar argumentele și exemplele de viață pot înclina balanța, în funcție de punctul de vedere al fiecărei persoane.
Cei mai mulți experți financiari te vor sfătui să nu tratezi banii ca pe un scop suprem, ci ca pe un mijloc (sau unealtă) care să te ajute să îți modelezi o existență plină de însemnătate. Pentru că până la urmă banii nu sunt buni, banii nu sunt răi.
Banii sunt o unealtă și sunt neutri. Dar odată ajunși în mâna ta îi poți transforma în cea mai performantă unealtă care te ajută să îți îndeplinești scopurile. Cu aceeași unealtă poți construi sau poți dărâma.
Trebuie să știi cum să folosești eficient această unealtă, în folosul tău, a celor pe care îi iubești sau în viața celor cărora vrei să aduci o schimbare.
Ai putea, având bani, să manipulezi situațiile (sau oamenii) în folosul tău.
Asta nu va face banii să fie răi.
Nu unealta este de vină, ci persoana care o mânuiește.
Poți, având bani, să aduci alinare celor aflați în nevoie.
Nu banii sunt buni, ci omul care face bine.
Al doilea principiu: Banii folosiți în slujba binelui aduc binecuvântare
Depinde, până la urmă, ce alegem să vedem.
Cea mai mare parte a oamenilor consideră că a cheltui pentru propria persoană sau propriul folos îi va face pe deplin fericiți.
Dar cele mai împlinite persoane devin fericite împărțind fericire. Generozitatea creează automat un sentiment de bine și de recunoștință.
Ar fi interesant dacă înainte de a scoate cardul pentru a face o achiziție personală ți-ai pune o simplă întrebare: Mă va face cu adevărat fericit/ă?
Al treilea principiu: Banii deschid porțile cunoașterii, spre studii și un nivel de educație de altă calitate
Spuneam anterior că banii îți descuie ușa unei case mai mari sau mai potrivite, sau te pun în posesia cheii mașinii de vis. Da, banii pot cumpăra un obiect, dar nu procesul de gândire (cunoașterea) care a intrat în crearea acelui obiect.
Banii pot ajunge la o limită. Nu este de dorit, dar se întâmplă.
Banii sunt o resursă perfect măsurabilă.
Banii pot fi pierduți, furați sau rătăciți; în timp ce cunoașterea nu poate fi.
Orice persoană își poate pierde banii în orice moment al vieții, dar ce nu poate să-ți ia nimeni?
Ceea ce ai în suflet și în minte. Cunoașterea rămâne întipărită în AdN-ul tău, devine parte integrantă a ta, așa cum experiențele rămân la locul lor, inscripționate în suflet.
De ce cunoașterea și propria dezvoltare sunt mai valoroase decât banii?
Ce îți oferă cunoașterea și banii nu-ți pot oferi? independența în găsirea de soluții la probleme, creativitatea, inteligența, încrederea în sine, și lista poate continua…
Unde există cunoaștere, există lumină!
Nu pot trece peste acest principiu fără să menționez vorbele tatălui meu: mintea ta este asemeni unui diamant! Slefuiește-l continuu! Asta se întâmpla acum mulți ani, peste 30. Este cel mai prețios sfat pe care l-am primit vreodată. Și cel mai drăguț compliment.
Al patrulea principiu: Banii pot cumpăra lucruri și cunoaștere. Dar banii cumpără experiențe
Să faci ceva anume, de multe ori te poate face mai fericit decât să deții ceva. Marea majoritate a oamenilor trăiesc cu impresia că a poseda lucruri este calea către fericire. Sunt oameni care, în schimb, aleg bogăția generată de experiențe.
Obiectele fizice, o mașină luxoasă, o poșetă de firmă sau orice gadget de ultimă generație, aduc fericire pe termen scurt. Apar repede altele, mai râvnite, mai scumpe, mai intangibile din punct de vedere financiar și jocul continuă la nesfârșit.
Dincolo de material…
Experiențele te îmbogățesc cel mai mult și cel mai rapid. Crești exponențial interior și îți dezvolți viziunea. Devii. Evoluezi! Îți creezi amintiri și, oriunde, oricând, pentru tot restul vieții, le vei duce cu tine.
Experiențele produc beneficii pe termen lung. Indiferent că savurezi un concert alături de prieteni, că mergi în vacanță alături de cei dragi sau, pur și simplu, participi la cursuri de dans, savurezi emoții și împarți bucurii. Ai hrană pentru suflet pe termen lung.
Pot spune că am cheltuit o avere pe experiențe și am fost judecată aspru de anumite persoane din jurul meu. E greu de înțeles, dar cine a experimentat acest tip de investiții îmi va da cu siguranță dreptate.
Aș putea să dau o mulțime de exemple și aș putea vorbi ore în șir rememorând cu plăcere clipe extraordinare din călătoriile pe care le-am făcut:
Am descoperit locuri *portal* în drumurile mele prin lume.
Locuri în care am simțit cum pășesc în altă dimensiune într-o bulă atemporală. Sunt experiențe pe care și acum le simt ca și când aș fi acolo.
Vă dau un exemplu: nu a contat prea mult mașina închiriată în vacanța din Maroc, o Dacie de-a noastră, dar știu că am transformat două zile din acea vacanță în Dacia Safari, am trecut Munții Atlas în drum spre Oarzazate, ne-am pierdut în noapte pe străzile întunecate ale orășelului poartă către deșert și ne-am temut că vom fi răpiți de beduini cu turbane imense…
Și acum simt răcoarea dimineții în care am făcut cunoștință pentru prima data cu Sahara. Și îmi amintesc cum, cu frică, mi-am dat drumul să pășesc coborând dunele înalte de nisip, fără frica de a mă rostogoli la vale.
Și în aceeași dimineață, am privit un tablou impresionant: un beduin care în imensitatea deșertului, știa exact încotro se află Mecca, s-a așezat și și-a făcut rugăciunile.
Aș putea să povestesc clipe în șir despre cei mai fericiți copii pe care i-am văzut vreodată. În fața kazbah-ului lor, din lut roșu, fără geamuri, cântau cu veselie, dansau și se jucau într-o conexiune impresionantă cu natura și cu lumea lor simplă, cum nu am mai văzut s-o facă copiii lumii noastre civilizate.
Atâtea experiențe… m-au făcut să nu judec, să accept diversitatea și să trăiesc în armonie, fără prejudecăți. Doar cu iubire și acceptare totală.
Călătoriile sunt pentru mine o sursă inepuizabilă de creștere interioară. Iar timpul, nu șterge nimic din ele ci, dimpotrivă, adaugă valoare acestor experiențe.
Dacă ar fi să recapitulăm… cum vi se par aceste principia, ce credeți că ar mai fi de adăugat?
Iar acum… pentru ultima parte a prezentării mele vreau să vă prezint viziunea mea despre wellbeing financiar:
Ce înseamnă, de fapt, wellbeing?
Revin la definiția mea: Bunăstare, prosperitate… acea stare de a fi împlinit și mulțumit, fericit, sănătos și prosper. O totalitate de emoții pozitive care te fac să funcționezi la capacitate maximă, în deplină armonie.
Wellbeing Financiar este un program complet și complex de gestionare a finanțelor personale, dedicat persoanelor interesate să își construiască o viziune și să își dezvolte o strategie clară de atingere a propriei libertăți financiare, în așa fel încât să trăiască fără anxietate sau stres financiar, chiar dacă nu au studii de specialitate în domeniul economic.
Wellbeing Financiar este un program în care te iau de mână și te ajut în 9 pași simpli să înveți să trăiești în armonie cu banii din viața ta.